fbpx

Black Velvet trui

Op 24 december 2020 ben ik begonnen met het breien van de Pink Velvet trui, een patroon van Andrea Mowry. Ik had nog wat Suri Alpaca met zijde (Cloud basis) in de kleur Roses van Star Fiber Studio over van de roze Pink Velvet trui die ik breide in juni 2020 als contrast kleur. Het was nog bijna 1 hele streng, dus dacht ik in het kader van duurzaamheid, eerst gebruiken wat je nog hebt. En ik vind het motief in de trui echt heel mooi en grafisch, en het patroon is ook goed beschreven en maat inclusief, de maten gaan van 81.5 cm tot 162.5 cm borst omtrek.

Daarbij koos ik een garen ook van Star Fiber Studio in de Stellar Sock basis in de kleur Black Pearl, ik had nog nooit zo een donker garen gebruikt voor een truitje, dus de uitgelezen kans om dat ook eens te ervaren. Het is een hand geverfd garen waar ook wat lichtere stukjes inzitten dus dat was geen probleem voor de ogen 😉

Voor het jaar 2021 heb ik ook een make nine gemaakt, 9 patronen die ik in dit jaar graag wilde gaan breien en deze black velvet kan ik er van af strepen. Ik ga je bekennen dat ik ze waarschijnlijk niet alle 9 ga breien, maar het is ook voornamelijk voor inspiratie en als mijn voorkeuren veranderen qua breien, dan verander ik ook mijn make nine mee…

Het contrast tussen de roze en de zwarte kleur vond ik ook heel fijn om mee in te breien. Ik hou de contrast kleur, dus de kleur die er wat meer uit mag springen in mijn linkerhand en de hoofd kleur in mijn rechter hand, ik breide de rest van het lijf en de mouwen ook met mijn rechterhand, de manier waarop ik brei heet flicking, en ik heb er nog steeds geen goede Nederlandse vertaling voor om te beschrijven hoe dat precies gaat. Ik hou de draad over mijn mijn hand, dan draai ik m’n hand en gaat de draad terug langs mijn duim over mijn middelvinger om de draad op spanning te houden en dan over mijn wijsvinger, die ik dan gebruik om de draad over de naald te slaan, dus beweeg ik alleen mijn rechter wijsvinger en hoef ik de naalden niet los te laten, de naald rust dan op de duim en de 3 overige vingers. Ik hoop dat je er nog wat van begrijpt, ik zal nog eens een filmpje invoegen om te laten zien hoe ik brei.

De techniek van inbreien in echt een van mijn favorieten, en heel enthousiast was ik begonnen, maar… ik had niet genoeg van de contrast kleur over en heb daarom de laatste 3 toeren van het inbrei patroon niet gehaald. Op zich vind ik dat geen probleem, dan is het een hele unieke trui geworden. Na het inbreien heb ik nog 3 extra toeren gebreid die ik “kwijt was” geraakt in mijn inbrei gedeelte en daarna het patroon weer gevolgd als beschreven. Ik zet de mouwen op een kleine kabel op “hold” met stoppers er op, dan kan ik daar meteen de naaldpunten op draaien en beginnen met het oppakken van de steken om de mouwen te breien zonder dat ik eerst weer steken op hoef te pakken van een stukje ander garen of iets dergelijks.

Wanneer de steken voor de mouwen op extra kabeltjes staan brei ik het lijf verder in de rond tot aan het boord. Ik heb wat langere korte mouwen gebreid net geen 3 kwarts mouwen. En het truitje valt mooi net boven het breedste gedeelte van mijn heupen, dus net niet helemaal een cropped (kort) model. Ik heb echt genoten van dit patroon, de enige kanttekening die ik heb, is dat ik liever geen nylon en superwash garens meer wil gebruiken, maar ook weer met het oog op duurzaamheid wil ik eerst de materialen die ik in mijn “stash” heb gebruiken, want daar zijn al grondstoffen in gestoken en natuurlijk ook mijn centjes. Daarover ga ik nog een blog post maken binnenkort.

Al met al ben ik bijna 4 maanden met dit truitje bezig geweest, maar heb ik in de tussentijd ook 2 andere truien en wat andere dingen gebreid. Ik heb voor al mijn projecten een Ravelry pagina die kun je HIER vinden. Ik heb voor dit truitje naald 3.5 mm gebruikt van de Chiaogoo uitwisselbare set met 10 cm naaldpunten, en de mouwen op de 3.5 mm van de blauwe Chiaogoo set om kleine omtrekken te breien. Met inbreien ga ik niet een naald omhoog want ik brei vrij los in, dus dat is voor mij persoonlijk niet nodig, en ik brei ook met kleine omtrekken zoals mouwen niet echt strakker dan op grotere omtrekken, maar soms is het fijner om een halve maar of hele maat omhoog te gaan met deze technieken als je merkt dat er bij jou een verschil in stekenverhouding is. Ik ben blij dat dit truitje van de naalden is zodat ik een nieuw handgemaakt item in mijn kleding kast heb waar ik nog jaren plezier van ga hebben.

Heb je ook een favoriete handgemaakte trui? Ook leuk om te delen, waar handwerk jij aan op dit moment? Laat het me hieronder weten!